Hirdetés

ASUS ROG Strix G531 Bemutató

A gamer laptopok elképesztő fejlődésen mentek keresztül az elmúlt pár évben, mely az asztali megoldásoknál sokkal látványosabb teljesítménynövekedést hozott magával. Az ASUS ROG Strix G531-es széria is ezt bizonyítja, ráadásul az ASUS egy igen egyszerű és praktikus kategorizálást is bevezett, így minden árszegmensben elmondható az, hogy az adott modell remek tulajdonságokkal és kiváló ár/érték aránnyal rendelkezik.

Külső

Kezdjük is azzal, hogy van 15 és 17 hüvelykes változat is, utóbbi a G731-es széria, de nálunk a G531-es család vendégeskedett és valószínűleg a legtöbb vásárló megmarad 15,6 colnál. Nagyon fontos kiemelni, hogy ROG Strix G531 és G731 széria minden tagja azonos külső vonásokkal büszkélkedhet, viszont a drágább és jobban felszerelt változatok esetében megvannak azok az extrák, amikkel úgy érezzük, hogy megérte nagyobb összeget befektetni. Azt a gyártóknak is el kell fogadniuk, hogy a 3-4 kilós, vastag és kényelmetlen gamer notebookok korszaka leáldozott. A játékosok egy része felnőtt, a szórakozáson kívül másra is van igényük, szeretnék munkára és szórakozásra is használni a gépet, amihez könnyebb kasztnira van szükség. A fiatal gamerek pedig már beleszoktak a jóba, az okostelefonok, vékony tabletek és elképesztően modern technológiai megoldások közé nem igazán tudnának elfogadni egy 3-4 centi vastag és hasonló súlyú gépet.

A Zephyrus széria képviseli ugyan a letisztult, elegáns vonalat, de azért a Strix G család tagjait sem neveznénk éppen lázadó punkoknak. Azt is fontos megemlíteni, hogy az ASUS tervezői a BMW Designworks csoporttal kooperáltak a tervezéskor, mely a legtöbbek szerint igen jól sikerült.

A főként hűtési szempontok alapján kialakított aszimmetrikus kivágás mellett a szálcsiszolt felület említendő még meg, mely ad egy kis gamerséget az összképnek, de egyébként teljesen belefér a modern külső fogalmába. A második generációra a fények terén is alapos rávertek az új szériával, hiszen most már szó szerint az egész laptop világít, hiszen az alsó részen végigmegy egy RGB LED csík, mely esténként nagyon jó hangulatot tud teremteni.

Hűtés

A hűtés manapság talán a legfontosabb pont egy gamer laptop esetében, hiszen az egyre erősebb hardvereket egyre kompaktabb házakba kell elhelyezni úgy, hogy a teljesítményt a lehető legtovább magas szinten kell tartani. A megfelelő légáramlás alapvető feltétele a hatékony hűtésnek, ezért a zsanérokat úgy alakították ki, hogy a felnyitáskor előrébb mozduljanak. A gép hátsó felénél további hűtési megoldásokat találunk, összességében pedig jól látszik, hogy ez tényleg az egyik legfontosabb szempont volt a tervezők számára. A dupla, N-lapátos ventilátorok számos ASUS laptopban megtalálhatóak és biztosítják a jobb légáramlást. A lapátok 33%-kal vékonyabbak, mint az átlagos ventiknél, de elég erősek ahhoz, hogy megfelelően magas fordulatszámmal pörögjenek.

A hővezető utak tisztán tartása nagyon fontos az optimális hőelvezetéshez, így az ASUS mérnökei egy pormentesítő csatornát terveztek, mely arra a célra szolgál, hogy a port kivezesse a gépházból, megelőzve ezzel azt, hogy megragadjanak a bordákon. Ezt “öntisztuló” rendszernek hívják amitől a megbizhatóság növekedését a és a gép hosszabb távú egészségét várhatjuk.

A gamer laptopok elég sokoldalúak ahhoz, hogy számos feladatot kezelni tudjanak, ám a követelmények rendkívül eltérőek, így az intelligens hűtés azoknak megfelelően alkalmazkodik. Automatikusan vált az egyes üzemmódok között, amelyek a különböző játékok és alkalmazások számára optimalizálják a teljesítményt és a zajszintet. A Turbo mód a legnagyobb ventilátorsebességet és órajeleket használja a maximális sebesség fenntartásához, a Teljesítmény mód úgy szabályozza az órajeleket és a hűtést, hogy csökkentse a zajszinteket a játékhoz, a Csendes mód pedig még ennél is halkabban működik az egyszerűbb feladatokhoz és szórakozáshoz.

A csatlakozások terén nem panaszkodhatunk, hiszen minden fontos és szükséges megoldást megkaptunk, amit főkét annak köszönhetünk, hogy hiába a vékonyítás, azért még messze van az ultrabook vastagságú gamer laptopok kora. A 2. generációs USB-C csatlakozó mellett 3db USB 3.1 várja a periférákat és külső kiegészítőket. Képet a HDMI 2.0b vagy DisplayPort 1.4-es csatlakozón keresztül adhatunk, így több monitor is ráköthető a gépre, ami megkönnyíti a munkaállomásként való használatát. A Gigabites Ethernet elengedhetetlen része az igazi gamer laptopoknak, hiszen az online játék még mindig sokka stabilabb kábelen keresztül. Persze a WiFi is igen magas szintű és kiegészültünk a ROG RangeBoost technológiával is, mely a vezeték nélküli jelek stabilitását hivatott javítani.

Hardver

A ROG Strix G és Scar III modellekben a grafikus erőt az újabb NVIDIA megoldások biztosítják, igen szélés skálán. Nyilvánvalóan az olcsóbb modellek GTX 1650-es VGA-ra épülnek, de a paletta részét képezi még a GTX 1660 Ti is. A felsőbb szegmensben, így a Scar III modellek többségében RTX-es grafikus egység dolgozik. Az új Turing architektúra CUDA, RT és Tensor magjainak keveréke a programozható árnyékolást, a sugárkövetést és a mesterséges intelligenciát valós időben ötvözi, hogy továbbfejlessze a játékon belüli világítást és effektusokat, a valósághű fényvisszaverődésektől kezdve a mozgó árnyékokig. A paletta tehát a 4GB videomemóriával felszerelt GeForce GTX 1650-től indul, amivel Full HD felbontáson, némi kompromisszummal a legújabb játékokkal is játszhatunk, az eSport játékok kapcsán pedig a villámgyors, 144Hz-es kijelző is kihasználható. A széria csúcsán a 8GB-os GeForce RTX 2070-es kártya ül, mely óriási előrelépés az előző szériához képest és a leggyorsabb, 240Hz-es kijelzőt is ki tudja használni.

A 9. generációs Intel Core processzorok kapcsán az i5-től egészen az i9-ig terjed a kínálat. Nyilvánvalóan a sima G531-ek kapták meg a “gyengébb” processzorokat, amelyek egyébként a GTX szériás kártyákhoz tökéletes párt jelentenek. A Scar III-as széria egy RTX 2070-es kártyával és egy H-szériás Core i7-tel már elképesztő erőt képvisel. A magok számát nézve 4-ről indul és 8-ig meg sem áll a paletta, míg a Hyper-Threading technológia akár 16 párhuzamos szálat is biztosít az intenzív, többfeladatos munkavégzés felgyorsítására. Az erő tehát lehetővé teszi, hogy játék mellett akár komolyabb munkára is használjuk a gépeket, így például videoszerkesztésre, 3D tervezésre vagy akár streamingre.

A gépek DDR4-es memóriamodulokkal érkeznek, melyek 2666Mhz-es sebességre képesek. A mennyiséget tekintve maximum 32GB állhat a játékosok rendelkezésére, mely még jó pár évig elég kell hogy legyen. 16GB alá azért ne nagyon adjuk manapság a fejünket. A tárhellyel biztosan nem lesz problémánk, hiszen minden modell villámgyors M.2 NVMe PCIe 3.0 SSD-vel érkezik, így a játékok kapcsán kevesebb betöltési időre számíthatunk. Az SSD-k mellé akár 1 TB-os SSHD tárolót is rakhatunk, melyek a multimédiás anyagok vagy például a képszerkesztéshez, videovágáshoz szükséges nyersanyagok tárolhatóak.

Kijelző

A 15 és a 17 hüvelykes modellek esetében is három oldalon csökkentett kávákat kapunk, melyben az ASUS már otthonosan mozog, hiszen az ultrabook-ok után a gamer vonalon is igyekszik ezzel csökkenteni a gépek alapterületét és javítani a vizuális élményeken. A kínálat ezen a téren is igen széles, hiszen 60Hz-től egészen 240Hz-ig mehetünk. A Scar III-as modellek 240Hz-es panellel érkeznek, melyek már az átlagos asztali gamer megoldásoknál is gyorsabbak. A sima Strix G modellek 120Hz-es paneljei nem csak a remek ár/érték arányon javítanak, hanem a hagyományos, 60Hz-es panelekhez képet óriási ugrást jelentenek.

Egyebek

Az RGB világítás kapcsán természetesen az ASUS saját Aura Sync RGB rendszerét is megkaptuk tehát bármilyen ASUS gamer perifériával össze tudjuk hangolni. A billentyűzet tervezésekor az asztali gépekhez használt perifériák elrendezését és kényelmét próbálták elhozni a laptopok világába. A 4-zónás RGB világítás és a kiemelt WASD billentyűk más gyártók esetében is a kínálat részét képezik, de gamer vonalon ez nem meglepő, a 20 millió gombnyomásra is hitelesített billentyűk viszont már nem minden fán teremnek.

Az ASUS számos laptopja esetében emeli ki a hangszórókat és hangzást, mely a multimédiás tartalmak esetébne lehet igazán fontos, hiszen a játékosok főként headsetet használnak. A Smart Amp technológia monitorozza a hang kimenetet, és valós idejű módosításokat végez, hogy a hangszórókat a hő- és kilengési küszöbértékek között tartva megelőzze a tölcsérek károsodását. Az így kapott hangban kisebb a torzítás, nagyobb a dinamikatartomány, több a basszus és jelentősen nagyobb a lehetséges hangerő.

A Scar III-as modellek egyik különlegessége a Keystone NFC kulcs. Ez a dedikált mágneses kulcs több funkcióval is rendelkezik. Egyrészt tárolhatjuk rajta a beállításainkat, amit a ROG Armoury Crate szoftverben végeztünk el, másfelől pedig egy titkos megajtót is feltár. A Shadowdrive sokak számára valóban praktikus lehet, hiszen egy könnyű és apró kulcs tartja biztonságban a fontos fájljanikat. Ezeket csak kakor érjük el, ha az NFC kulcsa a gépben van, elhagyni pedig akkor sem fogjuk, ha kivettük, hiszen a dobozban egy dedikált tartót is kapunk hozzá.

Összegzés

Az új ROG Strix G és Scar III család joggal pályázik a legjobb gamer laptop címére 2019-ben. Szerintünk a széria legnagyobb előnye az, hogy egy DNS-re épülve mindenki megtalálja a pénztárcájához és az elvárt teljesítményhez illő modellt, hiszen valamivel 300 000 Ft feletti áron már meg tudunk vásárolni egy modern külsővel és nagyon korrekt hardverrel szerelt csomagot. Ezt megduplázva az abszolút csúcskategóriáig jutunk, a kettő között pedig számos best buy ajánlat található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like