Hirdetés

ASUS ZenBook 14 Bemutató

Az ASUS nemrég itthon is piacra dobta a 14 hüvelykes kijelzővel szerelt ZenBook 14 új frissített változatát, mely sok újítást ugyan nem hozott magával, mégis örömteli a frissítés és mivel még egyáltalán nem mutattuk be nektek, így mindenképpen érdemesnek tartottuk arra, hogy pár napra átvegye a szerkesztősi gép szerepét.

Egészen pontosan az ASUS ZenBook 14 (UX434FLC) járt nálunk, mely az aktuális ZenBook kínálat középső tagja, hiszen a 13 és 15 hüvelykes ZenBook 13, illetve ZenBook 15 fogja közre. Mindhárom modellt lett volna lehetőségünk kipróbálni, de mindenképpen a 14 hüvelykesre pályáztunk, hiszen szerintünk a legtöbb olvasónk számára ez lehet az ideális választás. A ZenBook vonal mindig is az eleganciáról, hordozhatóságról és az ASUS minőségről volt híres, mellette pedig hardveres fronton sem kellett szégyenkezniük. Ez a legújabb kiadásnál sem változott sokat, mondhatni, hogy a jó még jobb lett.

Külső

A királykék szín ezzel a rózsaarany kiegészítéssel egy gyönyörű párost alkot, amit nők és férfiak kezében egyaránt el tudunk képzelni. Az unalmas szürke és fekete gépet után egy igazi különlegességről van szó, mellyel bármilyen tárgyaláson, irodában vagy akár kávézóban büszkeség megjelenni. Szerencsére a brandinget sem vitték túlzásba, a fedlapot egy rózsaarany ASUS felirat jelzi, hogy a neves tajvani gyártóra bíztuk munkásságunkat. A fedlapot felnyitva a rózsaarany zsanérra szegeződhet a szemünk, mely belülre is elhozza ezt a remek színpárt. Rajta egy elegáns ASUS ZenBook felirat díszeleg, így használat közben sem feledkezünk meg arról, hogy mit is választottunk.

A felnyitásnál maradva mindenképpen érdemes megemlíteni az ErgoLift zsanért, mely úgy nyitja fel a fedlapot, hogy közben megemeli a gép alját, ezáltal pedig optimálisabb betekintési szöget, kényelmesebb gépelést és jobb hűtést kínál. Ezt már több ASUS modellben is megtaláljuk, igazán praktikus fejlesztés, amit a riválisok is igyekeznek átvenni. A külsőnél maradva gyorsan fussuk át a csatlakozókat is, hiszen ez is egy fontos pont a megfelelő gép kiválasztásakor. A ZenBook 14 igazából szinte mindent megad, amire szükségünk lehet, hiszen a gép bal oldalán a dedikált töltőcsatlakozó mellett egy HDMI, egy USB Type-A és egy USB Type-C csatlakozást találunk, míg a jobb oldalon még egy USB Type-A, az audio-kombó és egy microSD kártyaolvasó kapott helyet.

Ami még fontos a külső kapcsán az a laptop mérete és súlya, hiszen pont azért választunk laptopot, hogy a lehető legkényelmesebben tudjunk dolgozni, bárhová magunkkal vihessük és mindig kéznél legyen. Nos, a ZenBook 14 ilyen szempontból tökéletes választás, hiszen a rendkívül vékony kávákkal rendelkező NanoEdge Full HD kijelzőnek köszönhetően a 14 hüvelykes gép nagyjából a konkurencia 13 hüvelykes modelljeivel versenyez a méreteket illetően. Súlya nem éri el az 1,3 kilót, vastagsága pedig az 1,7 centimétert, így még a női táskákban is bőven lesz hely neki.

Hardver

Az ASUS hardveresen szinte az egész piacot lefedi és ez nem csak a különböző modellekre igaz. A ZenBook 14 is többféle összeállításban érhető el itthon, nálunk a legfrissebb modell járt, mely már 10. generációs Intel Core i7 processzort kapott, de elérhető még 8. generációs Intel Core i7 és Core i5 szériával is. Melléjük dedikált NVIDIA MX grafikus vezérlő társult, ami ugyan nem egy gamer grafikus kártya, de nagyon könnyedd játékra még alkalmas lehet. A memória terén 8 és 16GB-os változatokat is találunk, míg a tárhely villámgyors PCI-E SSD, ami 256GB-nál indul.

A tesztalanyunk Intel Core i7-10510U processzort, 16GB memóriát és 1TB SSD-t kapott, NVIDIA GeForce MX250 (2GB) dedikált grafikával. A hasonló összeállítás, kisebb tárhellyel (256GB) 430 000 Ft környékén indul, ami abszolút versenyképes ár a kategóriájában. Ezzel a hardverrel igazából a napi irodai munkánkat gördülékenyen el tudjuk végezni, a képszerkesztéssel és a sima Full HD videók megvágásával is elboldogult, bár utóbbira nyilván vannak jobb ASUS laptopok is a piacon. A játékok terén 720p-nél még számos népszerű alkotás élvezhető minőségben játszható, de ha heti 3-4 óránál többet játszanánk, akkor inkább az erősebb dedikált kártyával érkező ZenBook 15 vagy akár egy ROG modell lehet a jó választás.

ScreenPad 2.0

A gép egyik legkülönlegesebb fejlesztését a végére hagytuk, hiszen erről külön kell írnunk. Ha felnyitjuk a ZenBook 14-et, akkor egyből szembetűnhet, hogy nem hagyományos touchpaddal van dolgunk, hanem tulajdonképpen egy másodlagos kijelzővel. A ScreenPad 2.0 ugyanis az előző generáció újragondolása és valóban használható formája. Egy 5,65 hüvelykes érintőképernyőről van szó, mely kapott egy okostelefon-szerű felhasználói felületet és három fő funkciót lát el. Természetesen használhatjuk hagyományos touchpadként, mintha ott sem lenne a különleges fejlesztés, de mellette egy második monitort is kapunk, ahová bármit kirakhatunk, legyen szó böngészőről, alkalmazásokról vagy éppen videóról, képről. A harmadik funkció pedig tényleg olyan, mint egy okostelefon csak telefon funkció nélkül, hiszen dedikált alkalmazásokat kapunk, berakhatunk magunknak saját parancsokat vagy éppen aláírhatunk dokumentumokat és itt kapjuk meg a numpad számait is.

Nyilvánvalóan néhány óra ismerkedésre szükség volt ahhoz, hogy tényleg meglássuk benne az értelmet, illetve bele is tudjuk illeszteni a mindennapi használatba, de végül megérte. Kiválóan alkalmas például a spotify kezelésére, nem kell mindig a főképernyőn felnyitni az ablakot, szimplán csak lenézünk és számot váltunk vagy lenémítjuk. A dokumentumok aláírása nagyjából 3 másodperc, a numpad pedig könnyen használható és mindig kéznél van. Nyilvánvalóan ahhoz, hogy igazán jól ki is tudjuk használni, érdemes egeret használni a gép mellé, hiszen ha van egy kicsit idegesítő pontja az egésznek, akkor az a funkciók közötti váltás. Az is feltűnt, hogy a ScreenPad erőteljes használata bizony meríti az akkumulátort, így ha nagyon sokat szeretnénk töltés nélkül dolgozni, akkor kicsit vissza kell fogni a használatát.

Összegzés

Az ASUS ZenBook 14-et nagyon megkedveltük a tesztidőszak alatt, a rendkívül kompakt méret ellenére használható méretű kijelzőt kínál, minőségre abszolút prémium érzet és az újgenerációs processzorral már a frissességet is elhozza viszonylag megfizethető áron. A pénzünkért tehát egy különleges külsővel és naprakész hardverrel megáldott mindenest kapunk, mely az egyetemi éveink alatt biztosan kitart majd, ha pedig munkához választjuk, akkor 3-4 évig biztosan nem kell frissítenünk.

A készüléket az ASUS Magyarország biztosította számunkra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like