Hirdetés

ASUS ZenBook Pro Duo Bemutató

Ismét egy ASUS laptop járt nálunk, ám ezúttal egy nagyon komoly darab, mellyel az ASUS 2019-ben is megmutatta, hogy igenis van még merre innoválni a laptopok piacát. A ZenBook Pro Duo-ról van szó, melyet már néhány hónapja piacra dobtak itthon, ám most volt szerencsénk kipróbálni. A szokásos szerkesztőségi próba mellett ráadásul volt időnk és lehetőségünk más egyéb területen is megnézni, hogy milyen előnyöket nyújt a különleges kialakítás és mire képes ez a hardvercsomag.

Külső

Kezdjük is rögtön a külsővel, mely alapvetően óriási különlegességet nem kínál. A ZenBook Pro Duo egy méretben és egy színben került piacra világszerte, így a formavilágát tekintve egy 15,6 hüvelykes géptől elvárt megjelenést kapunk. Fontos kiemelni, hogy nem az ultrabook kategóriában versenyez, így nem ez lesz a legkompaktabb és legkönnyebb gép ezen a területen.

Persze azért nem kell ilyen gyorsan átugrani a teljesen alumínium házat, az egyedi, “mennyei kék” színt és azt az eleganciát, amit az egész gép megformál. Ez a kékes-szürkés-zöldes színkombináció egyébként nagyon megnyerő, ismét örömteli, hogy az ASUS tervezői nem álltak be az ezüst, fekete és fehér színekkel operáló gyártók közé. Ennek a masinának van egyedisége, mindenki tudni fogja, hogy milyen gépet vettünk elő, pláne a fedlap felnyitása után.

Mielőtt felnyitnánk a gépet, azért nézzünk körbe a csatlakozóknál is, hiszen elvégre kreatívoknak és professzionális felhasználóknak készült ez a gép, akik számára a csatlakozások elengedhetetlenek. A készülék jobb oldalán egy USB Type-A, az audio-kombó és egy Thunderbolt 3-as USB-C csatlakozó kapott helyet, míg a tulsó oldalon a dedikált töltő mellett egy HDMI és egy újabb USB-A csatlakozó található a gépen. Ez egyébként egy elég alapvető felállás, mondhatni, hogy semmi extra és őszintén szólva egy kártyaolvasó még elférhetett volna a gépen.

Kijelzők

Igen, nem elírásról van szó, az ASUS ZenBook Pro Duo két kijelzőt kínál a felhasználóknak. A ZenBook és néhány VivoBook szériával ellentétben itt azonban nem a touchpad helyére került a második egység, hanem rögtön a főképernyő alá. Mielőtt azonban rátérnénk a ScreenPad Plus-ra, csodáljuk meg a főképernyőt. A 15,6 hüvelykes OLED kijelző ugyanis egyszerűen gyönyörű. Az OLED technológia bevezetése lehet a laptop piac következő nagy dobása, melyet néhány gyártó már el is kezdett adagolni a felhasználók számára. A hagyományos IPS panelekhez mérve egy óriási előrelépésről van szó, melyet akkor értékeltünk csak igazán, amikor egy egyébként remek kijelzővel rendelkező MacBook Pro mellé tettük le a gépet.

Arról már ne is beszéljünk, hogy 4K felbontással van dolgunk és az érintésre is reagál a képernyő, tehát egy nagyon időtálló csomaggal van dolgunk. Mindezek mellett a főképernyő 100%-ban lefedi a DCI-P3 színskálát és az egész fedlap 89 százalékát elfoglalja a vékony káváknak köszönhetően. Alatta kapott helyet a ScreenPad Plus névre hallgató másodlagos kijelző, mely egy szintén teljes szélességű, 4K felbontású érintőképernyő, ami ezúttal IPS panelt kapott. Ez a kijelző magában foglalja a ScreenPad rendszer minden remek tulajdonságát, de mellette képes másodlagos monitértként vagy akár a főképernyő kiterjesztéseként is funkcionálni.

A nagyobb, sok tartalmat kínáló oldalak böngészésekor nagyon jól jön az extra magasság, második önnálló kijelzőként használva pedig akár három alkalmazást/ablakot is kitehetünk rá, melyeket bármikor elérünk és használhatunk, miközben a főképernyőn zavartalanul látjuk a legfontosabb dolgokat. Természetesen ezúttal sem maradunk dedikált ScreenPad fejlesztések nélkül, így aláírhatunk dokumentumokat, elmenthetünk gyorsgombokat, sőt beprogramozhatunk több feladatkört is egy gombra és ha azt megnyomjuk, akkor a dedikált alkalmazások a megadott helyen és a megadott méretű ablakban fognak azonnal elindulni.

Számunkra a legnagyobb haszna egyértelműen a böngészés közbeni kiterjesztésnek, a jegyzetelésre is alkalmas stylus-szal való használatának és a fontosabb programok vezérlősávjának kihelyezésének volt a legnagyobb haszna. Ezt a gyorssáv kiterjesztést zenészek, videóvágók, programozók és 3D tervezők is nagyon hasznosnak találják majd, a másik praktikus felhasználási mód pedig a streamelés lehet. Nyilván akkor, ha utazás közben szeretnénk streamelni, hiszen ilyenkor bizonyára nem viszünk még egy monitort magunkkal. Alulra azonban simán kirakható a teljes szélességű chat ablak vagy az OBS, esetleg a Spotify, de mindhárom is elfér egymás mellett.

Ha aggódnátok, hogy a második kijelző sok helyet vesz el a billentyűzettől, akkor megnyugathatunk titeket, hogy a háttérvilágítással is rendelkező billentyűzet megfelelően nagy és könnyű rajta gépelni. A balkezes felhasználók számára fura lehet a touchpad jobb oldali elhelyezkedése, nyilván ennek a dizájnnak ára van, de komoly munkákhoz úgyis a legtöbben egeret használnak majd. A másik fontos dolog pedig a már említett stylus, ami a csomag részét képezi, ez nagy pirospont, még akkor is, ha legtöbben alig-alig használják majd. Ugyancsak a dobozban találjuk meg az igen kényelmes csuklótámaszt is, mely jól jöhet az alulra helyezett billentyűzet miatt.

Hardver

Hardveresen túl nagy opciót nem adott a felhasználók kezébe az ASUS. A 9. generációs Intel Core i7-9750H mellett Core i9-9880HK processzor választható, előbbi ugye 6 magot, utóbbi pedig 8-at kínál. Bivalyerős processzorokról van szó, melyek a gamer megoldásokban már bizonyítottak, melléjük pedig egy gamer frontról már szintén ismerős grafikus kártya került, az NVIDIA RTX 2060, mely a játék mellett a komolyabb grafikai és videós munkákra is alkalmassá teszi. Ez egészül ki akár 32GB DDR4-es memóriával és akár 1TB villámgyors PCI-E SSD-vel.

Hardveresen tehát minden adott ahhoz, hogy kihasználjuk a különleges dizájnt, ez a csomag így nagyon rendben van. Kiemelendő még a Windows Hello jelszó nélküli biztonságos bejelentkezést is támogató IR webkamera megléte és a villámgyors WiFi6 modul használata, vagyis az erő mellett az egyéb technológiák terén is élenjáró gépről van szó. A 71Wh-s akkumulátor komoly munka esetén bizony hamar merül és akkor a gép sem képes olyan jól teljesíteni, de nyilvánvalóan videót vágni vagy renderelni nem akksiról fogunk, csak ha nagyon muszáj. Alapvető használatra 4-6 órát simán kibír a gép, ami egy ilyen hardverrel nézve jónak számít.

Összegzés

Az ASUS ZenBook Pro Duo nem olcsó gép, hiszen könnyen 1 millió forint felett találjuk magunkat. Viszont kétség kívül olyan extrákat kínál, amit más gyártótól nem kapunk meg, még ebben az árkategóriában sem. Elsősorban az OLED panelre gondolunk, mely tényleg óriási extra és óriási előrelépés az IPS megoldások után, a hardver friss, erős és több éven át kitartó csomag, míg a ScreenPad Plus a sima ScreenPad 2.0-nál jóval hasznosabb és többször praktikusabb megoldás a véleményünk szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like