Hirdetés

ADATA SC685 Bemutató

Manapság már szinte mindenki tudja, hogy az SSD tárhelyek sokkal gyorsabbak, mint a hosszú évekig uralkodó HDD-k, ráadásul 2020-ra már eljutottunk oda, hogy a méret sem lehet igazán akadály, valamint árban is lehet már egészen megfizethető darabokat találni a piacon. Persze az SSD vs HDD harc általában a belső komponensek kapcsán jön elő, de van még egy piac, ahol ez a harc folytatódott.

Ez a terület nem más, mint a külső meghajtók piaca, amely az egyre növekvő adatmennyiségű világunkban egy dinamikusan növekvő piac, többféle igénnyel. Ott vannak például a professzionális felhasználók és óriási adatokkal dolgozó cégek, akiknek még mindig leginkább a HDD vagy a felhő-alapú rendszer lehet a jó választás. Utánok jönnek mondjuk a fél-profik, akik pár 2-4TB-os SSD-ből már kiváló külső tárhelyet vagy NAS rendszert raknak össze, ami kellően nagy és a merevlemezeknél sokkal gyorsabb. Végül pedig a magánszemélyekhez és az egy személyre leosztott adatokhoz jutunk, akik számára egyre több külső SSD-t kínálnak a gyártók.

Az ADATA kínálatában is rengeteg megoldást találunk, az egyszerűbb darabok mellett például ott vannak a strapabíró, extrém körülmények között is bevethető monstrumok vagy éppen a sokak számára optimális mai tesztalanyunk, az SC685, ami a kompakt méretű külső SSD-k piacán egy igazán kivételes ajánlat. Az ADATA SC685 méreteit ugyanis leginkább egy igazolványhoz vagy bankkártyához tudjuk mérni, egyedül a “vastagsága” nem mérhető ezekhez, de az pedig egy vékonyabb okostelefonénak felel meg, tehát panaszunk egyáltalán nem lehet. Egészen pontosan A 84.7 x 54.8 x 9.5 mm-ről beszélünk, súlya pedig szinte nevetséges, 35 gramm. A kialakításának köszönhetően bármilyen nadrágzsebben, táskában vagy akár pénztárcában is elférhet, ha pedig sok kémfilmet néztünk mostanság, akkor biztonságosan elrejteni sem lenne nehéz.

A gyártó fehér és fekete színben dobta piacra, így egy férfiasabb és egy nőiesebb modell közül választhatunk, már ha szabad ilyet mondanunk. A dizájn rendkívül letisztult, egyedül a felső részen találunk egy márkajelzést és egy SSD feliratot arra az esetre, ha elfelejtenénk, hogy villámgyors tárhelyünk van. Az anyaghasználat abszolút prémium, nem recseg, nem ropog masszív darab, megkockáztatom, hogy néhány leejtést is simán elbír. A doboz sem túl nagy, nagyjából tenyérnyi méretű, benne pedig az SSD és a dokumentáció mellett csak két kábel kapott helyet. Az eszközön csak egy USB-C csatlakozó található, a mellékelt kábelekkel pedig USB-C vagy USB-A csatlakozókhoz köthető a termék. Ezáltal nem csak laptopokhoz és asztali számítógépekhez, hanem nyomtatókhoz vagy akár okostelefonokhoz is csatolhatjuk az eszközt, a támogatott rendszerek között pedig a Linux és a Windows mellett ott az Android és a Mac OS X is.

Azt fontos megemlíteni, hogy USB 2.0 használatakor ne reménykedjünk abban, hogy teljes sebességgel száguldanak majd az adataink, de szerencsére a legtöbb laptopon vagy alaplapon már található USB-C port is. Apropó sebesség. Az ADATA SC685 nem a világ leggyorsabb külső tárhelye, hiszen méréseink alapján nagyjából 500MB/s körül van az írási és olvasási sebessége vagyis leginkább egy hagyományos SATA SSD-nek felel meg. Ez elsőre a manapság egyre népszerűbb NVMe SSD-khez képest lassúnak tűnhet, de azokkal főként beépítve találkozhatunk, arról nem is beszélve, hogy az említett sebességet szintén villámgyorsnak fogjuk majd érezni. A rendszer gyorsan felismeri a meghajtót, azonnal másolhatunk is rá és ami talán még sokaknak fontos lehet, dolgozhatunk is rajta. Így ha csak egy Excel táblát vagy PowerPoint prezentációt kell kiegészítenünk, akkor sem fog akadozni a munka.

Összegezve az együtt töltött napokat arra jutottunk, hogy bizony egy nagyon praktikus kiegészítőről van szó. Persze nálunk a szerkesztőségben több laptopot használunk, vannak asztali számítógépek, naponta dolgozunk képekkel és videókkal, így nagyon jól jött ez a kis eszköz. Aki szimplán csak a családi fotókat, videókat mentené le talán magának olcsóbb és praktikusabb darabokat a piacon, akár az ADATA kínálatában is, aki viszont egy munkára használható, apró és praktikus kiegészítőt keres a pendrive-ozás és a kisebb-nagyobb fájlok felhőbelövése helyett, annak az ADAT SC685 egy kiváló társ lesz.

Sajnos nem olcsó, hiszen a nálunk is vendégeskedő 500GB-os modell 40 000 Ft környékén indul, az 1TB-os változat kb. 70 000 Ft-ba kerül, míg a 2TB-os, kreatív szakembereknek is ajánlható kiadásért már 115 000 Ft környéki összeget kell letenni az asztalra. Abszolút látszik, hogy ez a vállalat prémiumabb termékei közé tartozik, de ezt a kompaktságot és pehelysúlyt nem várhatjuk el felár nélkül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like