Hirdetés

ASUS TUF FA506 Bemutató

Az ASUS gaming vonala kapcsán a legtöbbek számára az ROG, vagyis a Republic of Gamers vonal az ismerős, hiszen ebbe a családba kerülnek mindig a legújabb, legfejlettebb és legtöbbet kínáló gaming termékek. Ettől függetlenül itthon és globálisan is rendkívül meghatározó a TUF (The Ultimate Force) vonal szerepe, hiszen a legtöbbet talán itt kapunk a pénzünkért, ami Magyarországon különösen fontos kritérium.

Mi már januári bemutató után tudtuk, hogy itthon nagyot szólhat majd a megújult TUF vonal és végre eljött az idő, hogy jó néhány napig bizonyítsa azt, amit már korábban sejtettünk. Szerkesztőségünkben az ASUS TUF FA506 csúcsmodellje vendégeskedett, mely egészen röviden a középkategória csúcsának is tekinthető. Nagyon komoly modellfrissítésről van szó, így bőven van miről mesélni nektek.

Új generáció – Valódi újítások

A generációváltásokkor nem mindig kapunk megfelelő mennyiségű újítást a gyártóktól, néha csak egy egyszerű processzorfrissítéssel kell megelégednünk, jórészt a processzorgyártóknak köszönhetően nem mindig ér valami sokat. Az új TUF vonal viszont tökéletesen megtestesíti azt a generációváltást, amikor érdemes beruházni egy újdonságra, hiszen annyi ponton kapunk új fejlesztéseket a pénzünkért.

A legfontosabb talán most is az új processzor, mely leváltotta a korábbi Ryzen 3000-es szériát. Az AMD kijött a Ryzen 4000-es mobil vonallal és konkrétan letiporta az Intel aktuális kedvenceit, sőt olyat is hallani, hogy a 10. generációs Intel megoldások sem igen tudnak majd elhúzni az AMD fejlesztéseitől. Az a frissítés nagyon jól jött az ASUS-nak, akik elsők között kínálnak friss AMD processzorokra épített gamer laptopokat itthon. Jelen tesztalanyunkban egy Ryzen 7 4800H dolgozik, mely 8 magot és 16 szálat kínál, a teljesítményét illetően pedig elveri a sokáig kedvencnek számított Intel Core i7 9750H-t és egészen odáig megy, hogy az i9-9880HK is kényelmetlen helyzetbe került.

Őszintén szólva már ennyi előrelépés is bőven indokolná egy friss gép beszerzését, de az AMD mellé az ASUS is odatette a saját újításait. Ilyen például a teljesen megújult külső, mely még letisztultabb lett, sokkal jobb a minőségérzetünk és a “szálcsiszolt” TUF logó már-már prémium érzetet kelt. Ehhez jön hozzá a szürke és fekete színopció, melyek tovább növelik az egyszerűséget és letisztultságot. Ami pedig még ennél is jobb, az a formavilág megújítása, hiszen a tervezőknek sikerült nagyjából 7 százalékot faragni a tesztalanyunk lábnyomán, ami így sem kicsi, de nagyon is érezhető az előző generációhoz képest. Még kompaktabb lett, könnyebb magunkkal vinni, kevesebb helyet foglal és ez a töltőre is igaz.

Ha mindez még nem lenne elég, akkor a gamerek örömére a korábbi 120Hz-es panelt 144Hz-es megoldásra cserélték (a 15,6 hüvelykes modell esetében!), amivel már a felsőbb szegmenst és az asztali monitorok piacát szorongatják egy nyíltan középkategóriás géppel. A végső ráadás pedig a tárhelyek piacán történő örvendetes előrelépés, hiszen a legtöbb konfigurációban már 512GB-os PCIe SSD-t kapunk kezdésként, ami később tovább bővíthető.

Hardverek

Szinte alig maradt olyan pontja a gépnek, amiről szimplán a hardveres részben kell beszélnünk. Azért mondjuk ilyen a grafikus kártyák kínálata, hiszen itt megmaradt a remek ár/érték arányt kínáló NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti és a talán legjobb középkategóriás kártya, az RTX 2060. Nálunk utóbbi járt, az említett 8 magos Ryzen processzor, 32GB DDR4 memória és 1TB tárhely társaságában. Ez egy nagyon ütős kombináció, de a kínálat csúcsaként közel 500 000 Ft-ba is kerülhet. Ennél persze lesznek jóval olcsóbb, de nem sokkal rosszabb modellek is.

Megtudtuk, hogy 320-350 000 Ft környékén már kapunk 6 magos, 12 szálas Ryzen 5 4600H processzorral, 8GB memóriával és GTX 1660 Ti grafikus kártyával szerelt változatot, melynek memóriáját mondjuk meg is duplázhatjuk néhány hónap vagy pár év múlva és akkor is egy kiváló eSport-ra optimalizált gépet kapunk. Hardveresen tehát csak pozitív hozamát látjuk a generációfrissítésnek, ez tipikusan olyan időszak, mint amikor az Apple nagyot lép előre a MacBook vonalon: Itt érdemes lecsapni a gépekre és néhány évig értékőrző, kiváló teljesítményű társat kapunk.

Teljesítmény

Ezekből a hardverekből kiindulva nyilvánvaló volt, hogy a teljesítményre nem lehet panaszunk. Nos, ez be is igazolódott. Nem vagyunk nagyon komoly gamerek, inkább csak 1-1 stílus és játék az, amivel elütjük az időt. Szinte nekünk találták ki ezt az új TUF szériát, hiszen a CS:GO és Valorant alatt a saját (itt-ott igencsak visszavett) beállításaink mellett megvolt a 144 fps, vagyis simán ki tudtuk használni a szupergyors kijelző előnyeit. Természetesen ez a LoL és a Fortnite esetében sincs másképpen, a Call Of Duty: Warzone már egy nehezebb falat ott azért játszani kell a beállításokkal. A legújabb Single Player játékok sem okoznak gondot magas részletességben a gépnek, de nyilván a 144Hz itt nem maxolható ki igazán. Szerencsére az Adaptív Szinkronizációt itt is segíti a simább játékélményt, mely egyébként a 70-90 fps közötti értékekkel simán megvan a Far Cry 5, a Tomb Raider vagy éppen a Forza legújabb verziójának estében.

Természetesen a 8 mag és a 16 szál kimondottan előnyös lehet a videóvágáskor, a rendereléskor vagy éppen képszerkesztéskor. Tehát a feltörekvő gamerek, tartalomgyártók és streamerek számára is remek gépről beszélünk és még mindig az a fő pont, hogy “megfizethető” csomaggal van dolgunk.

Egyebek

Megemlítenénk még néhány apróbb, de azért fontos dolgot. A csatlakozók terén például nagyon örültünk a számos USB-A és a valódi Ethernet port mellett az USB-C csatlakozónak is, mely mellé még egy HDMI és egy audio/mikrofon-jack is került. Kártyaolvasó nincs, akár el is férhetett volna, de egy pár ezer forintos USB-C megoldás is bőven megteszi majd erre a célra. Itt térnénk ki egy szintén új fejlesztésre, melynek köszönhetően pont ez a széria az ASUS első olyan gamer megoldása, amely 90 wattórás akkumulátort is kínál. Ez nyilvánvalóan nem pont játék közben lehet a leghasznosabb, hiszen a maximális teljesítményhez amúgy is ajánlott a hálózathoz csatlakoztatni a gépet, viszont munkaidőben és tartalomfogyasztásban sokat dobhat az üzemidőn.

Egyébként az üzemidővel nem volt gondunk, webes munkákra, néhány kép megszerkesztésére és böngészésre akár egy munkanapot is kibírhat némi kompromisszum mellett. A filmezés és sorozatosás sem jelenthet akadályt akár a kanapén vagy ágyban nézve, jó néhány részt le tudunk pörgetni. Persze 7-8 vagy akár 10 óra maximum teljesítményt ne várjunk tőle, nálunk az összkép valahol 4-6 órát mutatott, de inkább intenzívebbnek nevezhető munkanapokon vagyunk túl.

Itt említenénk még meg az RGB világítással rendelkező billentyűzetet, melyen egyébként ez a cikk is íródott. Korrekt darab, viszont azt tudni kell, hogy egy színről beszélünk néhány effekttel kiegészítve. Ez egyébként bőven elég kell hogy legyen a legtöbb játékos és felhasználó számára, ráadásul támogatja az ASUS AuraSync technológiáját is, tehát más perifériákkal is simán összehangolható a színvilág.

Összegzés

Itt az ideje lassan lecsukni a gépet, visszacsomagolni és fájós szívvel visszaadni. Nagyon örülünk, hogy elsők között tesztelhettük ezt a gépet, hiszen tényleg nagyon vártuk már. Annak meg kimondottan örülünk, hogy meg tudta ugrani a nagy elvárásokat és tényleg olyan jó, ha nem még jobb lett, mint ahogy azt előre gondoltuk. Az új AMD processzorok, az új dizájn és a megnövelt tárhely egy szuper kombinációt jelent és a még gyorsabb kijelzővel párosítva egy szinte verhetetlen csomagot kapunk.

Nyilván itt is ár függvénye az, hogy pontosan milyen hardvereket kapunk, de azért az olcsóbb modellekben is megvan az a remek ár/érték arány, amiről a TUF széria mindig is híres volt. Ha tavalyi generációnk van, akkor nyilván nem érdemes rohanni és lecserélni, viszont ha mondjuk legalább 2-3 éves a gamer notink, akkor itt lehet az idő arra, hogy továbbadjunk rajta és némi befektetéssel megint egy olyan szériába ruházzunk bele, ami 3-4 évig simán kitart a bővíthetőségről nem is beszélve.

Ráadásul az ASUS Magyarország most májusra egy promóciót is hirdetett azok számára, akik elsők között ugranak fejest a legújabb AMD-s gamer notik világába. Akik ugyanis Ryzen 4000-es szériával szerelt ASUS Gamer laptopot vásárolnak és néhány dolgot kitöltenek a https://rog.asusvilag.hu/ oldalon, értékes TUF kiegészítők közül választhatnak és esélyük van egy nagyon komoly billentyűzet megnyerésére is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like