Hirdetés

MSI GL65 Leopard: Okos belépő

Magyarországon nagyon sokan játszanak, ugyanakkor a legtöbben nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy egy munkára vagy tanulásra szánt laptop mellett legyen mondjuk egy kellően erős asztali gépük és esetleg egy konzoljuk is játszani. A hozzánk hasonló piacon általában a jó ár/érték arányú, játékra és mindegy egyébre is megfelelő teljesítményt kínáló gépek a népszerűek, ezt pedig az MSI-nél a GL-széria testesíti meg.

Nemrég nálunk járt az MSI GL65 Leopard, mely a vállalat egyik legfrissebb, mondhatni belépőszintű gamer megoldása, méghozzá pont abból a jó ár/érték arányú kategóriából, amit ki szerettünk volna próbálni. Mivel még mindig frissnek mondható a jelenlegi generáció, ezért nem meglepő, hogy a belépőszintként emlegetett kategóriában is komoly Intel processzorokról és NVIDIA kártyákról beszélhetünk. A csúcs egészen Core i7-es processzort és az NVIDIA GeForce RTX 2070-et is jelentheti, de a tesztkonfigurációnk sem panaszkodhat, sőt igazából pont örülünk is neki, hogy nem a legerősebb összeállítást kaptuk, hiszen aki a megfizethetőbb megoldások között keresgél, az ritkán maxolja ki az adott szériát.

Az aranyközépút pedig szerintünk az Intel Core i7-10750H processzorral és NVIDAI GeForce RTX 2060-as grafikus egységgel felszerelt változat, kiegészítve 512GB SSD-vel és 16GB memóriával. Ez a csomag a legtöbb felhasználó igényét maximálisan ki kell hogy elégítse, miközben nem fizetünk “felesleges” felárat egy valamivel erősebb grafikus kártyáért vagy éppen a később pénztárcánkhoz mérten frissíthető SSD-ért, memóriáért. Mielőtt azonban belemennék a nyers erőbe, nézzük meg, hogy mibe csomagolták ezt az erőt, hiszen 2020-ban már bizony az alsóbb szegmensben is fontos a külső.

Sajnos ezt az MSI mérnökei nem így gondolták, hiszen akármennyire is jóindulattal tekintünk a gépre, nem egy szép darab. Sőt, nem is vékony nem is elegáns, ez egy tisztességes iparos munka. Masszív, erős és olyan, amit igazából nem is annyira féltünk, de érezzük rajta, hogy bizony jó pár évig kiszolgál majd minket, maximum apró harci hegekkel fel lesz majd szerelve. A 357 x 248 x 28 mm laptop 2,3kg-ot nyom, ami mondjuk egy ultrabookhoz mérve igencsak nehéz, de a nála magasabb kategóriában versenyző, nagyjából másfél-két kiló közötti prémium gamer megoldásokhoz képest is érezhetően nehezebb. Kézbevétele tehát nem túl kellemes, nem szeretnénk egész nap a kezünkben, de még a hátizsákunkban sem cipelni, viszont letéve az asztalra egy masszív, annyira sok helyet azért mégsem foglaló gépről van szó.

Az alapvető műanyaghalmazt a fedlapon található MSI embléma és a hátsó részen található Leopard felirat töri meg, a hűtés pedig meglehetősen agresszív kivezetést kapott, ami egyébként jól áll a gépnek. Az alsó rész többségét a szellőzőrácsok foglalják el, melynek bizonyára örülnek a felhasználók hiszen így ha még csak külsőre is, de abszolút meg van az az érzés, hogy ez a gép tényleg masszív hűtést kapott, amit egyébként az évek múltán a hardver is meghálál majd. A magnéziumról és csillogó RGB-ről viszont le kell mondanunk, de ez a kategóriára amúgy sem jellemző. Felnyitva a fedlapot egy egészen jó minőségű billentyűzet tárul elénk, a trackpad nem túl nagy, az egérgombok pedig külön kezelőt kaptak, de egy gamer gépen amúgy sem sokan használják majd játék közben ezt a részt. A billentyűzet telje értékű, numerikus részt is tartalmaz és a SteelSeries segítségével készült, hiszen a két márka már jó ideje együtt dolgozik. Az RGB világítás meglétének bizonyára sokan örülnek majd, nekünk pedig kimondottan elnyerte a tetszésünket az, hogy a funkció gombot lenyomva azok a gombok világítanak csak, amelyeknek ki tudjuk használni valamilyen extra funkcióját.

A középkategóriásnak mondható hardverek tehát egy korrekt csomagban foglalnak helyet. Noha az előző generációhoz képest az Intel Core i7-10750H nem hoz 10-15 százaléknál több előnyt, a RTX 2060 legalább nem a visszafogottabb Max-Q változat, hanem az erősebbik fajta, így összességében minden adott ahhoz, hogy a legnépszerűbb eSport címeket és az AAA játékokat is kellemes minőségben futtassuk a kollégiumi szobánkból vagy éppen otthonról egy fárasztó munkanap után. Ezt a masszív hűtés is nagyban elősegíti, a memória és a tárhely pedig ahogy már említettük, később továb bővíthető. A játékokat egyébként egy Full HD felbontású 120Hz-es panelen élvezhettük, de létezik 144Hz-es opció is. Ez már bizony a belépőszint, hiszen a prémium szegmensben mér 300Hz-nél és felette járnak.

Full HD felbontás mellett a Forza Horizon 4, a Forma 1 2019 vagy éppen a haverokkal egészen jó élményt kínáló World War Z is bőven 100 fps felett teljesít. Egy Metro: Exodus már inkább alulról szagolja a 60 fps-t, miközben a Far Cry 5 esetében 80-100 közötti fps értékről beszélhetünk. A CS:GO és a Valorant is elfutott nálunk 120 fps felett kompromisszumos beállításokkal, vagyis az eSport felé nézelődőknek sincs okuk a panaszra. Ha a PUBG és a COD ugyan nem is, de az említett FPS játékok mellett a népszerű MOBÁK is kihajtják a kijelzőt, legyen szó akár a 144Hz-es változatról.

Összegzésként annyit mondhatunk el a gépről, hogy jelenleg valószínűleg a készlethiányok miatt nem a legegyszerűbb beszerezni, de az ára valahol a 9SEK, vagyis az előző generáció környékén lehet, olyan 350-550 000 Ft között hardvertől függően. Ennyiért leginkább az ASUS TUF széria nyújthat neki vetélytársat, egészen pontosan a TUF FA506, mely a Ryzen 4000-es processzorokkal bizony nagyon komoly erőt képvisel hasonló árkategóriában. A masszív hűtés, a korrekt hardver és az MSI márka már önmagában sokak számára megfelelő érv lehet a vásárlás mellett és úgy igazából mi sem tudunk ellene szólni. Egyedül a 2,3kg-os súly a sok műanyag és a kissé régimódi dizájnelv nem tetszett nekünk, de ebben a szegmensben még mindig nem a másfél kilós, magnéziumházas csúcsgépek versengenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

You May Also Like